Zdravie a štastie ruka v ruke

Zdravie a štastie ruka v ruke

Buduj si blízke vzťahy

    Harvardská štúdia vedená doktorom Waldingerom ukázala spojitosť medzi šťastím a pevnými vzťahmi s rodinou a kamarátmi. „Osobné väzby tvoria emocionálnu stimuláciu, čo je automatický posilňovač nálady, zatiaľ čo izolácia náladu ničí,“ hovorí doktor Waldinger.

     

    Dobrovoľníctvo

      Dobrovoľníctvo prináša pocit zmysluplnosti a preukázateľne zlepšuje náladu. Štúdia BMJ Open z roku 2016 ukázaka, že dobrý pocit z dobrovoľníctva je obzvlášť silný u dospelých starších ako 70 rokov.

       

      Každý deň sprav jednu láskavosť

      Zaraď robenie láskavostí do svojho denného to-do listu a zlepšíš tým deň nielen sebe, ale aj niekomu inému. ”Môže si to vyžadovať plánovanie vopred," hovorí Tyler J. VanderWeele, riaditeľ Human Flourishing Program na Harvard's T.H. Chan School of Public Health. “Ale už samotné plánovanie a zámer pomáhať druhým môžu mať významný vplyv na naše vlastné šťastie.”

       

      Obklopuj sa šťastnými ľuďmi

        Šťastie sa podľa štúdií šíri oveľa rýchlejšie ako smútok a tvoja dobrá nálada vie spustiť reťazovú reakciu a ovplyvniť ľudí v tvojom okolí. Funguje to ale aj naopak a preto sa skús zamyslieť, ako ťa ovplyvňujú ľudia v tvojom okolí. Ďalšia štúdia preukázala, že šťastie sa môže šíriť aj prostredníctvom sociálnych sietí a preto si pretrieď profily, ktoré sleduješ a všetko, čo na sociálnych sieťach konzumuješ.

         

        Zmeň svoje rutiny

          Podľa štúdie od Nature Neuroscience sa ľudia cítia šťastnejší, keď majú vo svojich každodenných rutinách viac rozmanitosti. Aj malé zmeny môžu mať veľký vplyv. Výsledky ukázali, že zmena pravidelného vzorca správania – napríklad vyskúšaním nového cvičebného programu každých pár týždňov, počúvaním podcastov v niektoré dni a hudby v iné dni alebo zmenou cesty do práce – ti môže pomôcť nájsť inšpiráciu a vnímať tvoj život z inej perspektívy.

           

          Rob menej rozhodnutí

            Výskum ukázal, že ľudia, ktorí majú viac možností, majú zároveň častejšie prežívajú pocit ľútosť a obavy. Preto sa skús riadiť touto jednoduchou stratégiou – ak tvoje rozhodnutie nie je až tak dôležité, skús obmedziť čas, ktorý nad ním stráviš. Keď už raz rozhodnutie spravíš, nevracaj sa do minulosti a nerozmýšľaj nad tým, čo si mohla urobiť inak. Viac času a energie si radšej vyhraď na veľké, významné rozhodnutia, ktoré nechceš robiť pod tlakom alebo impulzívne.

             

            Tráv viac času v prírode

              Štúdia od EPJ Data Science skúmala mestské zelené plochy a ich vplyv na obyvateľov v 90tich mestách po celom svete. Dáta štúdie ukázali, že šťastie ľudí korelovalo s množstvom mestskej zelene (ako parky, záhrady a rieky) v ich štvrti a to bez ohľadu na ekonomický stav krajiny. Iný výskum zase ukázal, že záhradkárčenie zlepšuje emocionálnu pohodu v podstate rovnakým spôsobom, ako bicyklovanie a chôdza.

               

              Zdroj: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/health-and-happiness-go-hand-in-hand