Zamotané vlasy: Češete si ich správne?

Zamotané vlasy: Češete si ich správne?

Česanie dlhých vlasov vie narobiť veľké problémy. Najmä husté vlasy, prípadne kučery majú sklon sa zamotávať, čo vedie k obrovským ťažkostiam pri úprave vlasov.

Ako rozčesať zamotané vlasy, aby ste si neuškodili? Prezradíme vám správny postup a techniky, ako na to. Nech sú vaše vlasy dokonale rozčesané bez poškodenia.

Správna výživa vlasov

Prvým krokom ku krásnym a nezamotaným vlasom je kvalitná starostlivosť. Správna kozmetika, oleje, séra a kondicionéry vhodné na váš typ vlasov sú základom, ktorý nemožno vynechávať. Dobre vyživené vlasy sú hydratované a platí, že takéto vlasy sa menej uzlia a sú pevnejšie.

Kvalitný šampón ako základ

Alfou a omegou dobrej vlasovej starostlivosti, ktorou predchádzame vzniku uzlov, je vhodný výber šampónu. Skutočne nie je jedno, po akom prípravku siahnete, a preto si dajte veľmi záležať, aby ste si vybrali taký produkt, ktorý vlasom neškodí, nezaťažuje ich a presne sa hodí na váš typ vlasov. Jemné vlasy si žiadajú iné šampóny, než vlasy husté alebo vlnité. 

Taktiež si všímajte zloženie šampónu a ak môžete, siahnite po prírodnej alternatíve, ktorá je najviac šetrná k vašim vlasom.

Myslite však na to, že nestačí len dobrý šampón. Dôležité je si po umytí na vlasy naniesť kondicionér a neskôr si do vlasov votrieť aj vyživujúci prírodný olej, ktorý uľahčuje ich rozčesávanie. 

Kondicionér ako nutná súčasť vlasovej starostlivosti

Šampón vlasy očistí od nečistôt, šampóny na mastné vlasy ich aj spoľahlivo odmastia. Kondicionér následne vlasy vyživí a dodá im lesk či pevnosť.

K dispozícii sú aj špeciálne prípravky, ktoré vlasy nielen posilnia a hydratujú, ale sú aj prevenciou pred zamotávaním – zabezpečia vám jednoduché rozčesávanie. Efekt nemotajúcich sa vlasov ešte znásobíte, ak kondicionér nanesiete po celej dĺžke vlasov a niekoľkokrát ich jemne prečešete.

Extra výživa pre vaše vlasy

Istotne sa zhodneme na tom, že vlasy si zaslúžia našu maximálnu pozornosť. A k tomu patrí z času na čas použiť viac, než iba šampón a kondicionér. Dostupné sú rozmanité séra a vlasové masky, ktoré vlasy vyživia po celej dĺžke, avšak prenikajú aj do vlasovej pokožky a chránia vlas od korienkov po končeky.

Stačí, ak si hĺbkovú vlasovú kúru doprajete raz za týždeň a výsledok v podobe jemných, ľahko rozčesateľných vláskov sa zaručene dostaví.

Správny výber hrebeňa a kefy

Umyté vlasy si nikdy nečešte a ak nemusíte, ani ich pričasto nefénujte. Najlepšie je prirodzené vysušenie bez vonkajších zásahov. Pamätajte, že mokré vlasy sú krehké a náchylné na lámanie. Ich česaním si teda viac uškodíte, ako pomôžete.

Vysušené vlasy si najprv prejdite prstami, nech od seba oddelíte niekoľko prameňov a až tak prejdite k česaniu kvalitným hrebeňom, prípadne dobrou kefou, ktorá vlasy nijako nepoškodzuje a nezamotáva.

Postup pri česaní zamotaných vlasov

Ak sa vám vlasy napriek všetkým snahám predsa len zamotali, nezúfajte. Je niekoľko základných pravidiel, ako správne česať zamotané vlasy. Ak ich budete rozčesávať od pramienkov, zvyčajne sa zamotajú ešte viac a hrebeň sa po chvíli zasekne. Je preto lepšie začať s česaním zamotaných vlasov od končekov. Pramene vlasov držte rukou a češte, pokiaľ vlasy nie sú rozčesané. Takto postupujte vyššie a vyššie, až dôjdete ku korienkom.

Veľmi dôležité je, kam smeruje štetina kefy. Zapamätajte si, že je ľahšie česať vlasy pozdĺž kefy, keďže štetiny sú v tomto smere usporiadané rovnomerne. Ak ide o vyčesávanie zauzlených vlasov, vždy sa snažte česať vlasy iba niekoľkými radmi štetín na špičke kefy, nie celou kefou.

V zásade platí, že neexistujú vlasy, ktoré by sa nedali rozčesať, iba zlá metóda česania.