Vlasový toner: Dokonalé oživenie vašich vlasov

Vlasový toner: Dokonalé oživenie vašich vlasov

Túžite po oživení vašich vlasov? Chcete im vdýchnuť novú iskru alebo ich len jemne zosvetliť? V tom prípade to bez tonera nepôjde.

Čo je toner na vlasy, ako funguje a kedy sa používa? Prezradíme vám, v ktorých prípadoch si bez dobrého tonera neporadíte.

Toner na vlasy

Toner na vlasy slúži na farbenie vlasov. Jeho najväčšou výhodou je, že obsahuje minimum amoniaku, respektíve neobsahuje žiadny, teda pre vlasy nie je takmer nijakou záťažou. Kaderníkovi umožňuje prispôsobiť tón vašej pôvodnej farbe vlasov, avšak na druhej strane nedokáže úplne zmeniť odtieň vlasov, pretože neprenikne hlboko do vlasu.

Kedy teda siahnuť po vlasovom toneri? V zásade vždy, keď potrebujete vylepšiť farebný odtieň vašich vláskov, ako aj v prípadoch, kedy je nutná jemná korekcia farby alebo neutralizácia odtieňu. Toner vaše vlasy zjednotí a zabezpečí rovnomerné zafarbenie po celej dĺžke vlasov.

Keďže oproti štandardnej farbe na vlasy obsahuje minimum amoniaku, toner viac-menej iba obalí vlas a plní funkciu povrchového prekrytia farby. Z vlasov sa postupne vymýva, takže odtieň ním získaný nie je trvalý. To možno považovať za výhodu aj nevýhodu.

Toner je dostupný vo forme farby na vlasy, avšak taktiež býva súčasťou tónovacích šampónov, kondicionérov či masiek na vlasy. Všetky produkty s obsahom pigmentov na úpravu tónu vlasov možno považovať za tonery. 

Najčastejšie využitie tonera

Je viacero možností, ako vedia tonery zmeniť farbu vlasov. Najčastejšie nimi chceme docieliť nasledujúci efekt:

  • Korekcie farby po zosvetľovaní vlasov (neutralizácia odtieňa) – ide o najčastejší prípad, kedy siahame po toneri. Slúži na doladenie výslednej farby, najčastejšie výrazného zosvetlenia a docielenie želaného blond odtieňa.
  • Obnova/oživenie farby – toner šetrne oživí blednúcu farbu a vlas nezaťaží. Zvyčajne sa na odrastené korienky nanesie trvalá farba a na zvyšné vlasy iba toner, čím sa zjednotí odtieň.
  • Pastelové tóny na vlasoch – na dosiahnutie pastelového odtieňa je nutné zosvetlenie a tónovanie. Najprv sa vlasy zosvetlia a následne sa tonerom docieli konečný výsledný odtieň. Ten sa bude z vlasov pomaly vymývať, takže sa nemusíte báť odrastov.
  • Pre krajší lesk – na docielenie tohto efektu sú skvelé bezfarebné tonery, ktoré vyhladia povrch vlasu, zvýšia ich lesk a žiarivosť farby.

Ako toner na vlasy používať

A ako sa používa toner na vlasy? Postupujte podľa nasledujúcich krokov a istotne docielite želaný efekt v podobe jemne zosvetlených vláskov :

  • Začnite namiešaním toneru podľa návodu.
  • Umyte si vlasy šampónom a následne naneste toner na mierne presušené vlasy. Vlhkosť vo vlasoch je žiadaná, pretože zabezpečí, že toner nanesiete rovnomernejšie.
  • Toner nanášajte štetcom na farbenie vlasov, pričom postupujte prameň po prameni. Začnite od miest, ktoré si žiadajú najväčšiu korekciu, prípadne toner naneste na strednú časť prameňov a postupujte ďalej ku korienkom.
  • Po nanesení nechajte toner pôsobiť tak, ako sa odporúča v príbalovom letáku.
  • Keď uplynie doba pôsobenia, nasleduje dôkladné vypláchnutie všetkej farby z vlasov. Ak môžete, robte tak vlažnou vodou, pretože horúca voda by mohla zničiť účinok tónovania.
  • Napokon na vlasy naneste kondicionér alebo vlasovú masku.

Efekt vlasového tonera

Všetko závisí od toho, ako často si umývate vlasy. Nakoľko toner sa z vlasov prirodzene vymýva, počet umytí je rozhodujúci. Pomôže aj, ak siahnete po šampóne bez sulfátov, ktorý je špeciálne určený pre farbené vlasy a je k nim veľmi šetrný.

To, ako dlho vám toner vydrží, ovplyvňuje aj to, aký farebný odtieň na vlasoch máte. Platí, že na svetlejších vlasoch sa toner udrží kratšie, podobne je rozhodujúca kvalita, typ a zdravie vlasov. Úlohu zohráva aj pobyt na slnku, tepelná úprava vlasov, či sa často kúpete v bazéne a veľa iných faktorov. 

Štandardne sa udáva rozpätie dva až šesť týždňov, čo je garantovaná doba, počas ktorej sa v závislosti od vyššie spomenutých vplyvov toner dokáže udržať na vlasoch. Kto chce mať vlásky tónované natrvalo, musí rátať s pravidelnou aplikáciou tonera a používať špeciálne produkty, ktoré prispejú k predĺženiu výdrže tonera na vašich vlasoch.