Užitočné tipy a triky, ako na fénovanie vlasov

Užitočné tipy a triky, ako na fénovanie vlasov

Úprava vlasov dáva mnohým z nás poriadne zabrať. Počnúc výberom dobrého šampónu cez kondicionér a masky na vlasy až k stylingu vlasov je to často hotová veda. 

Trápite sa otázkami, či je fénovanie pre vlasy škodlivé? Je vhodné použiť fén na vlasy hneď po umytí, alebo ich radšej nechať voľne uschnúť? Odpoveď nie je celkom jednoznačná, veľa závisí od štruktúry vlasu a úlohu zohráva aj efekt, ktorý chceme fénovaním vlasov docieliť. Dôležitá je tiež pravidelná výživa vlasov zvonku i zvnútra, ktorá im dodá potrebné vitamíny a minerály, vďaka čomu budú vaše vlasy zdravé a krásne.

Fénovanie v závislosti od typu vlasov

Každý vlas má vlastnú štruktúru a vyžaduje si inú starostlivosť. Mokré vlasy sú citlivejšie na poškodenie a ľahšie sa lámu – sú menej odolné. Neodporúča sa mokré vlasy česať, silno drhnúť, ba dokonca ani ísť takto spať – riskujeme tým, že sa trením vlasy polámu. Za zmienku stojí aj fakt, že ak si ľahneme s nevyfénovanými vlasmi, ranný pohľad do zrkadla nás rozhodne nepoteší. 

Pokiaľ ide o jemné a redšie vlasy, odporúča sa ich po umytí vyfúkať. Tento typ vlasov je náchylný na mechanické poškodenie, keď sú vlhké, preto je lepšie sušiť ich fénom pri nízkej teplote. V prípade, že fén nepoužijeme ihneď po opláchnutí vlasov, ale ich najprv zabalíme do uteráka, aby sme ich zbavili vlhkosti, je to pre jemné vlasy šetrnejší spôsob sušenia. Naopak husté vlasy nie sú také citlivé a neohrozí ich ani prípadné ľahnutie do postele bez fénovania či prirodzeného vysušenia. Keďže sú odolnejšie a pevnejšie, vydržia viac, hoci sú vlhké. Čo sa fénovania týka, pri správne nastavenej teplote hustým vlasom nijako neškodí. 

Základné zásady fénovania vlasov 

  • Pred fénovaním si vo vlasoch nerobte cestičku, zabránite tak prirodzenému padaniu vlasov. Lepšie je vlasy na vrchole hlavy prefúknuť všetkými smermi – dopredu, dozadu, vľavo aj vpravo.
  • Objem vo vlasoch docielime tak, že ich fénujeme po dĺžke vlasov po obočie. Boky nechávame hladké, vrch vlasov by mal pôsobiť vyššie a objemnejšie.
  • Vlasy vyformujeme za pomoci kefy, ktorou ich jemne, avšak nie bolestivo natiahneme.
  • Nikdy vlasy nefénujeme hlavou dolu. Síce to vlasom dodá istý objem, avšak iba po stranách, nie na vrchole hlavy. Odporúčame ich fénovať zľava doprava a naopak, prípadne hlavu len jemne natočiť do strán.
  • Mokré vlasy nefénujeme horúcim vzduchom, hrozí ich poškodenie. Ideálne je, ak ich necháme najprv voľne presušiť a následne ich vyfúkame fénom pri nižšej teplote. Keď sú vlasy celkom suché, možno zvýšiť teplotu a vytvarovať ich do účesu.

Cenné triky na fénovanie vlasov

Fénovanie škodí vlasom?

Je pravda, že časté používanie fénu pri vysokej teplote vlasom škodí. Stačí však fén nastaviť na studený, respektíve vlažný vzduch a teplotu zvýšiť až v závere, vďaka čomu vlasy fénovaním netrpia. Počas fénovania možno používať jemnú kefu s prírodnými štetinami, ktorá zabezpečí, aby vzduch prúdil rovnomerne od korienkov ku končekom. Tým sa uzavrie povrch vlasu, vďaka čomu vyzerajú vlasy uhladené, zdravé a lesklé. 

Fénovaním k hladkým vlasom

Krásne hladké vlasy docielime aj fénom, avšak všetko ovplyvňuje hrúbka a kvalita vlasov. Odporúčame naniesť do vlasov pred fénovaním vyhladzujúce sérum alebo fluid a presušiť ich za pomoci veľkej plochej kefy, ktorá smeruje vždy od korienkov po končeky. V závere ešte vlasy jemne prežehlíme – efekt hladkého účesu je dokonalý, ak končeky zahneme žehličkou trochu dovnútra. 

Efekt vyfúkaných vlasov ako zo salónu

Je to jednoduché a zvládneme to aj doma! Stačí pri fénovaní vlasov nasmerovať prúd vzduchu vždy iným smerom. Zmenou strán a veľkou kefou, ktorou v závere fúkania prejdeme po vlasoch spredu dozadu docielime úžasný efekt vyfúkanej hrivy ako od kaderníčky. Stačí už len fixácia účesu sprejom a môžeme vyraziť.

Vlasy s objemom vďaka fénu

Použitím vhodne zvolenej techniky fénovania docielime objem aj na dlhých vlasoch. Začnime tým, že do ručne presušených vlasov nanesieme po dĺžke a na končeky stužovač. Na korienky ešte nastriekame sprej na objem vlasov a následne ich sušíme fénom. Pri korienkoch používame veľkú guľatú kefu, ktorou ťaháme prameň po prameni, až kým nie sú všetky vlasy dokonale vysušené. Vlasy sušíme horúcim vzduchom, potom ich ešte prefúkneme studeným vzduchom, čím zafixujeme smer prameňov. Na záver účes spevníme lakom na vlasy.