Stop lupinám vo vlasoch: Ako sa ich nadobro zbaviť?

Stop lupinám vo vlasoch: Ako sa ich nadobro zbaviť?

Lupiny a mastné vlasy – problém, ktorý trápi mnoho ľudí. Ako sa ich účinne zbaviť a prečo vôbec lupiny na pokožke hlavy vznikajú?

Prezradíme vám niekoľko šetrných spôsobov, ktorými docielite krásne vlasy bez lupín raz a navždy.

Lupiny vo vlasoch

Lupiny sú drobné šupinky odumretej pokožky hlavy, ktoré sa odlupujú z dôvodu zápalu kože. Za bežných okolností sa koža odlupuje pomaly a nemá to žiadny výrazný vplyv na zdravie pokožky. Vznik lupín je zvyčajne signálom, že telo trápi nejaké ochorenie, pričom lupiny vo vlasoch sú len dôsledkom. Prípadne je za ich vznikom nezdravý životný štýl.

Lupiny sú nevzhľadné a často ich sprevádza nepríjemné svrbenie, následné začervenanie pokožky hlavy a zvýšené mastenie vlasov.

Príčiny vzniku vlasových lupín

Aké sú príčiny vzniku lupín? Najčastejším dôvodom vzniku nevzhľadných šupiniek na pokožke hlavy je výskyt kvasiniek, ktoré sa nachádzajú aj prirodzene v zdravej pokožke. Pokiaľ však dôjde k ich premnoženiu, vytvára sa zápal, ktorý sa prejavuje nadmernou obnovou kože, a teda aj lupinami.

A prečo sa kvasinky dokážu rozmnožiť a vytvárať na pokožke hlavy zápaly? Dôvodov môže byť viacero:

  • Lacná alebo nesprávna vlasová kozmetika.
  • Časté umývanie, česanie a úprava vlasov stylingovými prípravkami.
  • Fénovanie vlasov horúcim vzduchom.
  • Nadmerná psychická záťaž a stres.
  • Zdravotné komplikácie, ktoré ovplyvňujú stav pokožky (cukrovka, oslabená imunita, neurologické choroby).
  • Nesprávny životný štýl – konzumácia mastných jedál, sladkostí a alkoholu.
  • Ochorenia kože – kožná dermatitída, seborea, akné.
  • Hormonálne zmeny, ktoré sú sprevádzané zvýšeným potením a vyššou produkciou kožného mazu.

Suché a mastné lupiny

Poznáme dva typy lupín – suché a mastné lupiny. Suché lupiny vo vlasoch súvisia s nadmernou obnovou kože pod vplyvom zápalu či teplotného šoku. Ide o biele a suché šupiny, ktoré sa odlupujú a padajú. Suché lupiny sú často spojené aj s rýchlo sa mastiacimi vlasmi. 

Pri mastných lupinách ide zvyčajne o seboroickú dermatitídu. Spoznáte to podľa tvaru a veľkosti lupín – sú väčšie, mastné a žltkasté. Môžu sa vyskytovať aj v obočí či fúzoch. Najčastejšie nimi trpia malé deti v dojčenskom veku bez rozdielu pohlavia, ale aj dospievajúci a dospelí muži. Seboreu spôsobuje genetická predispozícia, ale aj zvýšené hladiny testosterónu, nadbytok vitamínu A, nedostatok B vitamínov, neurologické poruchy, stres a osídlenie pokožky hlavy kvasinkami.

Účinné spôsoby, ako sa zbaviť lupín

Začnite správne zvoleným šampónom. Umývanie vlasov opakujte v pravidelných dvojdňových intervaloch, pričom šampón do pokožky hlavy len jemne vmasírujte a následne dobre vypláchnite. Ak sú vaše vlasy mastné už druhý deň po umytí, môžete si ich umývať aj každý deň. Pamätajte, vlasy neoplachujte horúcou vodou a pokiaľ to nie je nutné, nesušte ich fénom.

Rovnako dôležitá je aj výživa vlasov zvnútra – tu pomôžu prírodné vitamínové doplnky, ktoré vlasy posilnia a podporia ich zdravý vzhľad.

Overené recepty proti lupinám

Naše staré mamy nemali k dispozícii toľko účinných profesionálnych prípravkov proti lupinám, napriek tomu si vedeli pomôcť. Recepty, ktoré poznali, si môžete vyskúšať aj vy. Prírodné odvary z brezovej vody, žihľavy či rumančeka vám istotne nijako neuškodia, práve naopak. Prípadne vyskúšajte roztok z nariedeného jablčného octu s vodou v pomere 1:1 a tešte sa z posilnených a vyživených vlasov bez lupín.