Spoľahlivá hydratácia citlivej pokožky v piatich krokoch

Spoľahlivá hydratácia citlivej pokožky v piatich krokoch

Ľudí s citlivou pokožkou neustále pribúda, a tak sa cielená starostlivosť o pleť stáva samozrejmosťou pre mužov a ženy bez výnimky. To, prečo je pleť citlivá, môže spôsobovať veľké množstvo rôznorodých faktorov – prostredie, v ktorom sa pohybujete, genetika a nesprávne zvolená kozmetika. 

S citlivou pleťou sa skrátka musíte naučiť žiť a vďaka osvedčeným postupom, ako na to, to nemusí byť také náročné, ako by sa mohlo zdať. Mnohokrát dokážete vhodnými prípravkami, ale aj zmenou životného štýlu a osobného nastavenia, znížiť citlivosť pokožky a priblížiť ju bližšie k normálnej pleti.

Hydratácia pokožky zvnútra aj navonok

Hydratácia pleti je pri jej precitlivenosti a sklonom k začervenaniu a alergiám veľmi dôležitá. Platí jednoduchá rovnica, čím viac bude pokožka hydratovaná, tým viac sa môže eliminovať nepríjemná citlivosť. Možných postupov hydratácie je pritom hneď niekoľko – osvedčenou voľbou, ako hydratovať pleť, sú hydratačné krémy, ktorými si pokožku pravidelne natierajte. Zaistia vám, že sa do vašej kože dostane dostatočné množstvo vody. Toto však nie je jediná možnosť, ako dosiahnuť efekt hydratovanej pokožky. Pokiaľ nemáte po ruke krém, poslúži aj vlhčená utierka, do ktorej si pleť jemne utriete, čím do nej dostanete aj trochu čistej vody.

A čo hydratácia pleti zvnútra? Mnoho žien si to nepripúšťa, ale hydratovať citlivú pokožku je možné tiež vnútorne. Ako konkrétne? Samozrejme tak, že budete dodržiavať pitný režim. Pravidelne pite, najlepšie len čistú nesladenú vodu. Verte, že aj týmto spôsobom zlepšíte hydratáciu a môžete znížiť citlivosť vašej pokožky.

Znížte teplotu vody pri umývaní

Milujete sprchovanie veľmi teplou vodou? Síce skvelo zahreje, avšak prináša aj negatívne dopady na pokožku – obzvlášť citlivú pleť horúca voda vysušuje. Najlepšou voľbou je voda vlažná, ktorá už za niekoľko týždňov dokáže znížiť citlivosť pleti. Je to spôsobené tým, že horúca voda má vplyv na znižovanie lipidov, čo sa negatívne prejavuje práve zvýšenou citlivosťou pokožky, ako aj tým, že je pleť suchá.

Správnou kozmetikou k hydratovanej pleti

Citlivosť pokožky znížite aj tak, že budete používať správnu kozmetiku. V prvom rade – menej je viac a rozhodne stavte na kvalitu prírodných produktov, ktoré sú hypoalergénne a nedráždia pleť. Iba tak si zaistíte, že vaša pokožka nebude kozmetickými produktami ešte viac poškodzovaná a zároveň efektívne znížite jej citlivosť. Konkrétne si všímajte, aby prípravky neobsahovali parabény, alkohol, parfémy a iné škodliviny a umelé prísady. Naopak je vždy vítané, ak sú v kozmetických produktoch obsiahnuté vitamíny a minerály na posilnenie pokožky a celého organizmu.

Slnko je nepriateľ hydratácie

Slnečné žiarenie, ak sa dostatočne nechránime, vie pokožku nepekne spáliť a podráždiť. Nepríjemné začervenanie, pupence a iné alergické prejavy sú len zlomkom toho, ako zle slnko vplýva na citlivú pleť. Preto je nevyhnutnosťou certifikovaný opaľovací krém, ktorý vyberajte obozretne, pretože je dôležitý nielen ochranný faktor, ale tiež ochrana proti UV žiareniu – to je pre citlivú pleť ešte nebezpečnejšie. Nezabudnite, že daný krém je nutné používať celoročne – jednoducho vždy, keď sa pohybujete na priamom slnku.

Stres škodí pokožke

Ako hydratovať citlivú pleť? Odpoveď je jednoznačná – menej sa stresujte, viac sa hýbte. To, že stresové situácie majú dopad na krásu vašej pleti, ste asi už vedeli. S tým súvisí aj to, že môže vplývať na citlivosť pokožky. Pokiaľ máte mnoho domácich i pracovných povinností, môžete si byť istí, že citlivosť pleti sa nebude vytrácať, skôr naopak. Je preto lepšie snažiť sa zachovať si rovnováhu – prácu si lepšie zorganizujte, a najmä si nájdite čas na oddych. Na prečistenie mysle a hydratáciu pleti veľmi pomáha ľubovoľná športová aktivita. Vylučovaním potu sa totiž z tela aj pokožky odstraňujú nežiaduce látky a škodliviny a póry sa prirodzene čistia.

Hydratačné účinky zdravých potravín

Hydratácia pleti doma začína aj končí, preto je nutné začať od základov. Konzumácia zdravej výživy pozitívne vplýva na vzhľad pokožky, ako aj na celé telo. Venujte zvýšenú pozornosť správnej rovnováhe vitamínov, minerálov, antioxidantov, bielkovín, omega-3 mastných kyselín a mononenasýtených tukov vo vašom jedálničku, aby ste si udržali zdravú a hydratovanú pokožku. Zvýšte príjem protizápalových potravín ako je olivový olej, cesnak, kurkuma, zázvor, čerešne a višne, divoký losos, špenát, sladké zemiaky, čučoriedky, vlašské orechy a avokádo. A dajte si pozor na potraviny, ktoré môžu vyvolať neželané kožné reakcie u ľudí s citlivou pokožkou. Ide o potraviny s obsahom lepku, sójové pokrmy, vajcia, červené víno a instantné potraviny s umelými farbivami a konzervačnými látkami. O tom, že pokožke veľmi škodia mastné, vyprážané a sladké jedlá, snáď ani netreba hovoriť.

Rady na záver, ako hydratovať citlivú pleť 

  • Na čistenie pokožky nepoužívajte horúcu vodu.
  • Vyhnite sa kozmetickým produktom na báze ropy.
  • Vyhnite sa extrémnym teplotám – horúčave alebo chladu.
  • Nechoďte často na masáže.
  • Citlivú pokožku si silno netrite.
  • Pozor na peelingy – dráždia citlivú pleť.
  • Vyvarujte sa alkoholu a fajčenia.
  • Sledujte alergény v prípravkoch a vyhnite sa im – stavte na prírodnú kozmetiku a doplnky výživy.
  • Každodenné cvičenie zvyšuje prietok krvi do pokožky.

 

Späť na blog