Príčiny rednutia vlasov a spôsoby, ako tomu predchádzať

Príčiny rednutia vlasov a spôsoby, ako tomu predchádzať

Dôvodov, prečo dochádza k vypadávaniu a rednutiu vlasov je mnoho, najčastejšie je za tým stres, zlá životospráva, hormonálna nerovnováha, rozličné ochorenia, genetické predispozície a nedostatok vlasových vitamínov a živín.

Ako sa vysporiadať s rednutím vlasov a naučiť sa tomu účinne predchádzať? Existujú spôsoby, ako zabrániť vypadávaniu vlasov?

Dôvody rednutia vlasov

Vlasy vypadávajú a rednú ženám aj mužom bez rozdielu. Či ide o závažnejší problém, signalizuje to, v akom množstve a kedy dochádza k rednutiu vlasov. Bežne nám pri česaní alebo sťahovaní gumičky z vlasov vypadne zopár vlasov – priemerne je to denne do 200 vlasov. Ženám vlasy vo väčšej miere vypadávajú a rednú aj z dôvodu hormonálnych zmien, najmä po pôrode.

Väčšie vypadávanie a rednutie vlasov u žien môže spôsobovať nosenie nepriedušnej pokrývky hlavy, časté umývanie a fénovanie vlasov, používanie nevhodných kozmetických prípravkov, ondulácia a farbenie vlasov. Občas je ale za rednutím vlasov viac – ide o jeden zo symptómov zdravotného problému, o ktorom často ani netušíme. Toto sú najčastejšie príčiny rednutia vlasov: 

Dopady stresu na zdravie vlasov

Stres je strašiakom modernej doby a zapríčiňuje mnoho zdravotných komplikácií. Je to ovplyvnené zvýšenou produkciou voľných radikálov, ktoré napádajú a oslabujú vlasové cibuľky, čo vedie k rednutiu vlasov u mužov aj žien.

Nevhodný účes škodí vlasom 

Neprimerané vypadávanie vlasov a ich rednutie spôsobujú aj nevhodné účesy, rizikové sú najmä pevné drdoly a príliš stiahnuté vrkoče silnými gumičkami a sponkami. 

Strava a rednutie vlasov

Nevhodný životný štýl, predovšetkým nesprávne stravovacie návyky sú častou príčinou rednutia vlasov. Dôvodom sú chýbajúce živiny a vitamíny, ktoré posilňujú vlasové vlákno. Chýbať v pestrej strave by nemali ani bielkoviny, ktoré významným spôsobom ovplyvňujú rast, hrúbku a vypadávanie vlasov.

Vplyv chudnutia na rednutie vlasov

Neúmerné chudnutie a držanie redukčných diét telu a vlasom nepomáha. Prísna hladovka či pôst bez odborného dohľadu sú skutočne veľmi rizikové a zvyčajne vedú skôr k zdravotným ťažkostiam, než k želanému trvalému úbytku hmotnosti. Jednou z neželaných reakcií organizmu na stres, ktorým preň diéta bez pochýb je, je aj väčšie vypadávanie a rednutie vlasov. 

Alopécia – zdravotná príčina rednutia vlasov 

Alopécia je špecifické autoimunitné ochorenie, ktoré zapríčiňuje vypadávanie vlasov u mužov a žien. Často ide o dedičnú chorobu, avšak vyvolať ju môže aj veľký stres, hormonálna nerovnováha a zlé stravovacie návyky. Pre toto ochorenie je typické vypadávanie vlasov v chumáčoch, vznik plešiny u chlapov a v extrémnom prípade vedie až k úplnej strate vlasov. Alopécia si vyžaduje lekársky dohľad a vhodne nastavenú liečbu.  

Efektívne spôsoby, ako predchádzať rednutiu vlasov

Nadväzujúc na príčiny vypadávania a rednutia vlasov je dobré začať od seba a skúsiť zmeniť každodenné zvyklosti. Ak si uvedomujeme, že žijeme pod neustálym stresom, v dôsledku čoho sme unavení, podráždení a nestíhame pravidelne a zdravo jesť, začnime s tým, že sa pokúsime o zmenu životného štýlu. Vniesť do života viac pohody a relaxu za pomoci cvičenia, dobrej hudby či správneho dýchania nie je také náročné, ako sa môže zdať. Chce to len odhodlanie a zvyk. V rámci relaxácie je skvelá masáž pokožky hlavy, ktorá je nielen príjemná, ale pomáha aj prekrviť pokožku. 

Nutná je zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny, naopak nezdravým cukrom a tukom je lepšie sa vyhýbať. Spolu s pravidelným dopĺňaním vitamínov skupiny B, antioxidantami a omega-3 mastnými kyselinami, selénom, zinkom a železom doprajeme vlasom všetko, čo potrebujú. 

Predchádzať vypadávaniu a rednutiu vlasov pomôže aj kvalitná prírodná kozmetika bez obsahu škodlivín a umelých farbív. K dispozícii sú špeciálne vlasové prípravky s obsahom účinných látok ako kofeín či chinín na podporu rastu vlasov a proti ich rednutiu a vypadávaniu. 

V neposlednom rade je nutné sledovať si pitný režim. Ľudia, ktorí pijú málo, respektíve nevhodné nápoje, majú sklon k zvýšenému vypadávaniu a rednutiu vlasov – predovšetkým v oblasti kútov. Odporúčame piť čistú vodu v kombinácii s bylinkovými čajmi – výborný je rumančekový, žihľavový, alebo nechtíkový čaj. 

K výžive vlasov a pokožky hlavy zvnútra netreba zabudnúť na špeciálnu kefu na vlasy, ktorá ich nedráždi a uľahčuje česanie. Skvelé sú kefy s prírodnými štetinami, ktoré sú extra jemné a bez bolesti prečešú aj vlhké vlasy. Pokiaľ ide o účesy, noste rozpustené vlasy vždy, keď sa dá, respektíve sa vyhnite silnej gumičke a príliš upnutým sponám. Pozor aj na pričasté farbenie vlasov, to vlasom a ich hustote vôbec neprospieva.