Ozdravte svoje vlasy domácim peelingom

Ozdravte svoje vlasy domácim peelingom

Aká je vaša pravidelná rutina v starostlivosti o vlasy? Vystačíte si s obyčajným šampónom, používate aj kondicionér, alebo vynaložíte omnoho viac námahy a financií, aby boli vaše vlasy v tip-top stave? Ak napriek všetkým prípravkom a prostriedkom, ktoré investujete do vašich vláskov, nie ste spokojné a trápia vás vlasové problémy, skúste na to ísť inak. Skúšali ste už vlasový peeling?

Peeling na vlasy

Peeling na vlasy je kozmetický produkt, ktorý účinne odstraňuje odumreté bunky z povrchovej vrstvy pokožky hlavy – ide o exfoliáciu. Robí tak dvomi spôsobmi – buď sú odumreté bunky odstránené obrusovaním pokožky drobnými pevnými čiastočkami, prípadne pôsobením špeciálnych látok na kožu. Z toho vyplýva rozdelenie peelingov na niekoľko druhov:

  • mechanický peeling – drobné abrazívne časti mechanicky obrusujú odumreté kožné bunky,
  • chemický peeling – kyseliny rozpúšťajú odumreté kožné bunky a šupiny,
  • enzymatický peeling – podobný princíp ako pri peelingu kyselinami, ale exfoliačnou látkou je enzým.

Význam peelingu pre zdravie vlasov 

Lepší a rýchlejší rast vlasov

Peeling čistí a zlepšuje cirkuláciu krvi – dodáva do nej kyslík, čo podporuje rast vlasov. Vplýva aj na lesk a zdravie vláskov, pretože ich vyživuje hĺbkovo.

Hĺbkové čistenie pokožky hlavy

Pravidelné používanie peelingu na vlasy pomáha rýchlejšie odstrániť odumreté bunky a zvyšky stylingových prípravkov, ktoré nevymyl šampón.

Stop mazu a lupinám vo vlasoch

Precízne hĺbkové čistenie vlasovej pokožky peelingom ovplyvňuje aj tvorbu mazu – vlasy sa menej často mastia, sú bez lupín a pôsobia dlhšie svieže.

Aplikácia vlasového peelingu

Vlasoví odborníci radia dopriať pokožke hlavy exfoliáciu aspoň raz za týždeň, a to predovšetkým pri rýchlo sa mastiacej pokožke hlavy, enormnej tvorbe lupín alebo v prípade, ak pravidelne používate gély a laky na vlasy. Jemné a suché vlásky stačí ozdraviť peelingom každý druhý týždeň.

Postup použitia vlasového peelingu je nasledovný: prípravok si naneste na dlane a  krúživými pohybmi si ho jemne votrite na navlhčenú pokožku hlavy a do vlasov. Pomáha niekoľko minút kožu masírovať, následne nechajte prípravok pôsobiť a na záver ho z vlasov dôkladne vypláchnite vodou. Nakoľko peeling nie je náhrada šampónu, nezabudnite si vlasy po kúre dobre umyť  a použite aj kondicionér, prípadne vlasovú masku.

Tip na domáci peeling na pokožku hlavy

Čudovali by ste sa, koľko skvelých ingrediencií na domáci vlasový peeling nájdete vo vašej kuchyni. Využiť môžete rozmanité suroviny – cukor, olej alebo jablčný ocot. Na prípravu skvelého domáceho peelingu budete potrebovať:

  • štvrť pohára kokosového oleja,
  • 3/4 pohára cukru,
  • 5 kvapiek mätového esenciálneho oleja,
  • 1 lyžica jablčného octu,
  • 1 lyžica medu.

Všetky ingrediencie spolu dôkladne zmiešajte, až kým nevznikne kompaktná zmes. Peeling si votrite do pokožky hlavy krúživými pohybmi, pričom pokožku jemne premasírujte. Nechajte pôsobiť aspoň 10 – 15 minút, potom dôkladne vypláchnite a pokračujte umytím vlasov šampónom.