Nemôžem zaspať! Ako sa vyhnúť nespavosti?

Nemôžem zaspať! Ako sa vyhnúť nespavosti?

Trápi vás zlý, prerušovaný spánok alebo sa zobúdzate príliš skoro? Ťažko zaspávate, budíte sa s východom slnka a znovu zaspať je nemožné? Nepotešíme vás, zrejme trpíte nespavosťou.

Čo zapríčiňuje poruchy spánku a prečo je to veľký problém modernej doby? Dá sa s tým niečo robiť a znovu dobre spať?

Nespavosť ako problém súčasnosti

Výskumy hovoria jasnou rečou – nespavosťou trpí čoraz viac ľudí na celom svete. K najčastejším dôsledkom zhoršeného spánku sa radí oslabená imunita a zdravotné ťažkosti, chýba energia, zhoršený pracovný výkon – výrazne klesá nálada aj kvalita života. 

Rizikom je, že ľudia symptómy tohto ochorenia často podceňujú. Sú presvedčení o tom, že ide o obyčajnú únavu, ktorá časom pominie a všetko bude zase v poriadku. Insomnia – poruchy spánku je však závažné ochorenie, ktoré výrazne narúša celé naše fungovanie a nemožno ho podceňovať. Bez kvalitného spánku sa totiž nedá plnohodnotne žiť.  

Čo je to nespavosť?

Insomnia – nespavosť je typ poruchy spánku. Je to najbežnejšia forma spánkového problému, s ktorou bojuje približne tretina svetovej dospelej populácie. Odhaduje sa, že z nich až polovica má aj iné, často duševné zdravotné ťažkosti.

Poznáme dva druhy nespavosti – primárnu, kedy pociťujeme únavu, ktorá nesúvisí s vedľajšími účinkami zdravotného problému a sekundárnu – je spôsobená inými zdravotnými komplikáciami, prípadne ide o vedľajší účinok pravidelne užívaných liekov.

 

Nespavosť býva krátkodobá alebo chronická, ktorá sa opakuje. Medzi najčastejšie prejavy chronickej nespavosti sa radí aj problém so zaspávaním, časté prebúdzanie sa počas noci, budenie sa zavčas ráno, ako aj veľká ospalosť ráno a počas dňa. Logicky to vplýva na našu koncentráciu, pamäť, zvyšuje sa podráždenosť, nervozita a často to vyústi až do apatie, nechuti žiť aktívne a depresie.

Príčiny a príznaky nespavosti

 Ak si aj vy zas a znova hovoríte: „Ako nemôžem zaspať!“, je čas začať to riešiť. Nespavosť býva pre mnohých ľudí primárnym problémom, avšak omnoho častejšie je to spojené s inými stavmi. Najbežnejšie je spúšťačom stres, veľké životné zmeny, choroba, depresie a úzkostné stavy, prípadne kofeín, alkohol a drogy môžu výrazne meniť kvalitu nášho spánku.

Predpokladá sa, že nespavosť vzniká aj ako následok rozrušenia – aj radostného, pričom práve strach/radosť z niečoho, čo nás čaká, môže vplývať na to, ako zaspať.

 O nespavosti, respektíve častom prerušovaní spánku vedia svoje aj budúce mamičky, ktorých zväčšená prostata či tlak maternice na močový mechúr nútia chodiť častejšie na toaletu, čo veľmi narúša ich nočný spánok. Pozor aj na syndróm nepokojných nôh, chronické bolesti alebo pľúcne ochorenia.

 

Samostatnou príčinou, prečo ľudia nevedia spať, je ich duševné zdravie. Stres a úzkosť, ako aj poruchy duševného zdravia (napríklad bipolárna porucha) sú za tým, že nemôžeme dobre spať.

Možnosti, ako riešiť problémy so spánkom

V prvom rade je nutné pozrieť sa na svoje návyky a ak je problém tu, skúsiť ich zmeniť. Základná rada väčšiny odborníkov je, aby sme chodili spať každý deň v približne rovnakom čase. Pomôže nepiť alkohol a kávu niekoľko hodín pred spánkom, pravidelne sa hýbať, nejesť neskoro večer a vyhýbať sa silnému umelému svetlu z obrazoviek.

Je pravdou, že spánkové problémy idú často ruka v ruke so psychickými poruchami (depresia, úzkosť, mentálne ochorenia), ktoré ich ešte zhoršujú. Nedostatok spánku, avšak aj presný opak (keď spíme priveľa a pričasto) sa spája s mnohými chronickými ochoreniami ako cukrovka či srdcové ťažkosti a veľakrát nespavosť signalizuje aj neurologické problémy alebo Parkinsonovu chorobu. V prípade, že je za nespavosťou vážnejší problém, je nevyhnutné navštíviť lekára a skonzultovať s ním váš zdravotný stav.