Kolagén: máme odpovede na najčastejšie otázky

Kolagén: máme odpovede na najčastejšie otázky

Pokiaľ ide o kolagén, môžeme s istotou povedať, že práve kolagén je bielkovina, ktorej máme v našom tele najviac.

Tvorí asi 30% z celkového množstva bielkovín a je základným stavebným kamenom pokožky, svalov, kostí, šľach, väzov a iných spojivových tkanív v tele. Okrem toho, sa kolagén nachádza aj na stenách orgánov či ciev a střevnej výstelke.

Ak zvažuje, že začneš s pravidelným užívaním kolagénu, určite ti prišli na rozum otázky ako: "V čom mi kolagén pomôže?" alebo "Aké druhy kolagénov existujú?”. Aby sme ti hľadanie odpovedí usnadnili, pripravili sme pre teba niekoľko najčastejších otázok a odpovedí na tému kolagén.

Je každý kolagén rovnaký?

Ak si myslela, že kolagén je len jeden, a ten istý, dovoľ nám presvedčiť ťa o opaku. Existuje až 28 typov kolagénu, no z toho sú najčastejšie používané tieto štyri typy:

Typ I: najbežnejší typ, ktorý sa nachádza vo všetkých spojivových tkanivách

Typ II: kolagén, ktorý sa nachádza sa v klouboch a medziobratlových platničkách

Typ III: hlavná zložka retikulárnych vlákien, ktoré sa nachádzajú v kožu a krvných cievach

Typ IV: súčasť obličiek, vnútorného ucha a očnej čočky (1)

Práve kolagén typu I. je najsilnejším typom kolagénu. Ak hľadáš kolagén na podporu zdravia pokožky, práve tento druh je najlepšou voľbou, pretože je doslova stavebným kamenom pokožky. (2)

Aký prínos má kolagén pre tvoje telo?

Kolagén ponúka skutočne veľké množstvo benefitov pre tvoje telo. Spája sa so zdravotníckymi benefitmi pre kĺby, no pozitívne působí aj na pokožku, kvalitu vlasov a nehtov.

Okrem toho, že kolagén môže pomôcť na ceste ku krajším vlasom, žiarivejšej pokožke a pevnejším nehtom. Pravidelné užívanie doplnkov obsahujúcich kolegén pomôže aj v boji s vráskami alebo linkami, chráni pred stratou svalovej hmoty s pribúdajúcim vekom, a taktiež môže pomôcť v starostlivosti o chrupavky a kosti. Kolagén môže tiež podporiť zdravie kardiovaskulárneho systému a bolo preukázané, že pravidelné užívanie podporuje aj zdravie střev. (3)

Z čoho je kolagén vyrábaný?

Kolagén z morských živočíchov

​Morský kolagén sa získava z kože, kostí a šupín ryb. Po obratí masa z ryb na potravu sa vyčistí všetko, čo ostalo a následne sa extrahuje kolagén. (4)

Štúdiá z roku 2016 preukázali, že už po 8 týždňoch pravidelného užívania morského kolagénu sa výrazne zlepšila pružnosť, tloušťka aj hustota pokožky. (5)

V roku 2016 výskumníci v Rusku vykonali štúdiu, ktorá zistila, že po 8 týždňoch suplementácie morského kolagénu sa pružnosť pokožky, produkcia kožného mazu a tloušťka a zdravie pokožky „pozoruhodne zlepšili“.

Hovädzí kolagén

Doplnky z hovädzieho kolagénu sa vyrábajú varením kostí dobytka alebo iných vedľajších produktov vo vode. Potom, keď je kolagén extrahovaný, je obvykle vysušený a rozdrvený do prášku, aby sa následne vytvorila vytvorená tableta, kapsula alebo náš gumík. (6)

Veganský kolagén

Namiesto toho, aby pochádzal zo zvierat, kolagén sa teraz môže vyrábať pomocou geneticky modifikovaných kvasiniek a baktérií. Pri výrobe vegánskeho kolagénu je do struktury vložený enzym pepsín, tráviaci enzym, vďaka ktorému je možné vyformovať stavebné bloky do molekúl vegánskeho kolagénu s presnou strukturou ľudského kolagénu. (7)

Čo je hydrolyzovaný kolagén?

Hydrolyzovaný kolagén je kolagén, ktorý bol extrahovaný zo svojho pôvodného zdroja a rozložený na menšie molekuly, aby sme ho ľahšie absorbovali do nášho tela. Tento proces je známy ako hydrolýza, z čoho je odvodený aj názov hydrolyzovaný.

Pred hydrolýzou sa kolagén typicky extrahuje z hovädzieho dobytka (hovädzí kolagén), prasat (bravčový kolagén) alebo z morských živočíchov (morský kolagén).

Antioxidačné vlastnosti získava kolagén práve po hydrolýze. To znamená, že takto upravený kolagén by mohol byť schopný bojovať proti volným radikálom a pomáhať predchádzať poškodeniu buniek v tele. (8)

Ako rýchlo uvidím výsledky?

Viditeľné účinky užívania kolagénu je beh na dlhú trať. Bez ohledu na to, aké výsledky očakávaš, tie najmenšie začneš vidieť až po pravidelnom užívaní počas 8 týždňov.

Väčšina štúdií testuje účinky užívania kolagénu minimálne po dobu 8 týždňov. Posudzuje sa zlepšenie zdravia pokožky či úľava od bolesti kloubov. Niektoré štúdie skúšajú výsledky počas testovacej doby až 12 mesiacov.

Preto buď trpezlivá, pravidelne užívaj kolagénové doplnky a výsledky sa dozaista objavia. Možno nie hneď, ale istú zmenu pocítiš už skoro.

Aký kolagén si vybrať?

Niekomu vyhovuje prášková forma, niekomu tabletková forma a pre tých z nás, ktorí hľadajú chutnú formu užívania kolagénu, je tu Bloom Robbins. Áno, máme aj kolagén a dokonca obsahuje prvotriedne zložky.

Náš Glowy skin COLLAGEN je zložený z hydrolyzovaného hovädzieho kolagénu. Složenie sme obohatili o koenzým Q10 a kyselinu hyalurónovú, vďaka ktorým chutné gumíky prispievajú k udržaniu zdravej pokožky. Ide o veľmi kvalitný kolagén navyše vo veľmi chutnej gumíkovej forme s jahodovo-melónovou príchuťou. Mňam!

Prečo kolagén z tela mizne?

Neexistuje žiadny krevní test ani iný spôsob merania množstva kolagénu v tele. Existujú však spôsoby, ako zistiť, kedy naše telo nemá dosť kolagénu.

Postupným stárnutím telo prirodzene vytvára menej kolagénu. Spomalenie tvorby kolagénu začína okolo dvadsiateho roku života. Menej kolagénu spôsobuje rôzne stavy, či bolesti, ktoré obvykle pripisujeme stárnutiu.

Medzi príznaky straty kolagénu patrí vráskavá pokožka, a to v dôsledku straty elasticity. Okrem toho kolagén priamo súvisí so zdravím tráviacej sústavy. Okrem stárnutia je však hlavným príčinou, prečo ľudia nemajú dostatok kolagénu, zlá alebo nedostatočne vyvážená strava.

Telo si bez našej pomoci nedokáže vyrobiť kolagén, ak nemá potrebné prvky, ako napríklad aminokyseliny a živiny na ich spracovanie. (9)

 

Nezabúdaj na to, že aby si sa cítila vo svojej pokožke dobre, nestačí len používať kvalitnú kosmetiku. Telu treba dodať dostatočnú výživu aj zvnútra, aby vedelo fungovať.

Kolagén ti môže pomôcť pri prinavrátení strateného lesku pleti, pri zvýšení kvality vlasov či nehtov alebo pri zmírnení bolesti kloubov. Samozrejme, nič nejde bez správnej životosprávy, vyváženej stravy a pravidelného cvičenia.

 

Zdroje:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542226/ (citované: 4.5.2023)

2 https://ancientnutrition.com/blogs/all/collagen-types (citované: 5.5.2023)

3 https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits (citované: 5.5.2023)

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230273/ (citované: 4.5.2023)

5 https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/supplements/collagen/guide-collagen-types/#marine-collagen (citované: 4.5.2023)

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707681/ (citované: 5.5.2023)

7 https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vegan-collagen#creating-vegan-collagen (citované: 5.5.2023)

8 https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/supplements/collagen/guide-collagen-types/#bovine-collagen (citované:  4.5.2023)

9 https://www.verywellhealth.com/collagen-supplements-4164818 (citované: 4.5.2023)