Akú farbu si vybrať pre vaše vlasy? Najväčšie omyly pri farbení

Akú farbu si vybrať pre vaše vlasy? Najväčšie omyly pri farbení

 Rozčuľujú vás nepekné odrasty? Zatúžili ste práve pred letom po zmene a chcete vlasy zosvetliť? Ak vaša kaderníčka nemá najbližšie týždne voľný termín, máte dve možnosti. Buď zájdete do iného salónu, alebo si vlasy skúsite odfarbiť svojpomocne.

Odhodláte sa na domáce farbenie?

Farbenie vlasov doma – prečo nie?

Farbenie vlasov doma – pohroma alebo dobrý spôsob, ako ušetriť? Povedzme si úprimne, mať krásne vlasy túži väčšina z nás, ale nie všetky vieme, ako to dosiahnuť. Aká vlasová starostlivosť je primeraná, aby vlasy netrpeli? A skutočne je domáce farbenie vlasov dobrý nápad?

Či už vás samostatnosti naučila pandémia, alebo si jednoducho chcete domáce odfarbenie vlasov konečne vyskúšať, dôležité je dbať na správny postup, vhodné prípravky a vyvarovať sa najčastejších chýb, ktorých sa pri farbení vlasov doma zvykneme dopúšťať.

Najväčšie chyby pri farbení vlasov

Nepodceňte výber farby na vlasy

Správny začiatok, úspešný koniec. Pri domácom farbení vlasov, najmä ak to robíte po prvýkrát, respektíve opäť po dlhšej dobe, je veľmi dôležité zvoliť dobrú farbu. Nejde len o správny odtieň, ale tiež si posvieťte na značku a recenzie. Nie všetky farbiace produkty sú dosť silné a rovnako účinné, preto šedivý vlas potrebuje iný typ farby ako vlasy mladej ženy, ktorá túži po jemnom zosvetlení.

Rozhodne zabudnite na experimenty a na náročné premeny (tie prenechajte kaderníčke) a siahnite po umývateľnej farbe od profesionálnych značiek, prípadne skúste preliv. Pri uvažovaní, akú farbu na vlasy potrebujete, berte do úvahy dĺžku a hustotu vašich vlasov. Pre stopercentné zafarbenie dlhých, hustých vlasov budete potrebovať minimálne dve balenia farbiacej zmesi.

Pokiaľ ide o typ farby, kúpte si radšej kadernícku farbu, ktorá je na rozdiel od bežnej ponuky drogérií šetrnejšia a menej agresívna. Je zárukou, že vlasom neublížite a výsledný efekt bude intenzívnejší a trvácnejší. 

V neposlednom rade si vyberte vyhovujúci odtieň. Pomáha sa riadiť pravidlom, že vhodný je taký farebný tón, ktorý sa najviac približuje pôvodnej farbe vašich vlasov a je maximálne o tri odtiene tmavší/svetlejší.

Umývanie vlasov pred farbením

Tesne pred farbením si vlasy neumývajte! Je vhodné si farbiť vlasy, ktoré boli umývané pred viac ako jedným dňom, avšak nemôžu byť mastné. Je to dôležité z toho dôvodu, aby pokožka stihla obnoviť svoj prirodzený ochranný film. Inak hrozí dehydratácia a podráždenie. Taktiež je to istota, že farba na vlasoch chytí lepšie a rovnomernejšie.

Minimálne deň pred farbením nepoužívajte gély, suchý šampón, skrátka žiadne stylingové produkty. Všetko je potrebné dobre naplánovať a nič nepodceniť. Vlasy si dôkladne umyte dva dni pred plánovaným farbením, pričom sa zbavte všetkých nečistôt a nánosov – ideálne s použitím hĺbkovo čistiaceho šampónu.

Nesprávna aplikácia, dávkovanie a doba pôsobenia farby

Návod v každom balení farby tam nie je nadarmo. Kto si myslí, že si farbu namieša od oka, potom si ju nanesie tu a tam a napokon zmyje, keď sa mu bude zdať, že už je čas, ten ostane z výsledku sklamaný. Nesprávne dávkovanie a zlý pomer jednotlivých zložiek spôsobia neželaný farebný efekt, ale rovnako môžu podráždiť citlivú pokožku hlavy. Snažte sa byť preto presní a postupujte podľa uvedených pokynov.

Farbu je potrebné nanášať správnymi pomôckami a nikdy farbu nemiešajte v kovovej miske! Inak hrozí reakcia, ktorá ovplyvní výsledný farebný odtieň. Ak nemáte špeciálnu misku či aplikátor, ktoré bývajú často súčasťou balenia, použite hocijakú plastovú či sklenenú nádobu, rovnako tak to platí pre pomôcky na farbenie. 

Naučte sa vlasy farbiť systematicky, postupujte pomaly miesto za miestom, aby farba rovnomerne pôsobila. Farbu nikdy nenanášajte od čela dozadu, ale vždy opačným smerom. Taktiež rozlišujte, či idete farbiť prírodné alebo už odfarbované vlasy s odrastenými korienkami, prípadne šediny, v každom prípade je postup farbenia iný.

Nepríjemnosti narobí aj nedodržanie doby pôsobenia farby na vlasoch. V žiadnom prípade neprekračujte maximálnu dobu pôsobenia, mnohé farby sú pomerne agresívne a pri akomkoľvek prekročení času môžu vážne poškodiť štruktúru vlasu.

 

Pozor na dôsledné zmytie farby

Pri splachovaní farby z vlasov sa neponáhľajte. Farbu z vlasov je nutné vymývať dovtedy, kým nepotečie čistý prúd vody. S umývaním čerstvo zafarbených vlasov šampónom sa príliš neponáhľajte. Urobte tak najskôr po 24 hodinách od farbenia, nech majú vlasy dosť času na absorbovanie farby. V prípade, že si vlasy umyjete príliš skoro, farba by mohla stratiť na sýtosti a lesku, prípadne sa vymyť.

Nezabúdajte na záverečnú starostlivosť

Správne zvolená starostlivosť o farbené vlasy predlžuje a chráni farbu pred predčasným vymývaním. Vo väčšine balení farieb už je pribalený aj balzam na vlasy, ktorým si vlasy hneď po zafarbení umyjete. Vlasy to uzavrie a zbaví ich to posledných nečistôt a zvyškov farbiacej zmesi. Špeciálne prípravky po farbení vlasov – rôzne kúry a technické šampóny neutralizujú a fixujú farbu. 

Odporúča sa použiť prípravky rovnakej značky ako farba, ktorou ste si vlasy zafarbili. Následne sa istý čas vyhýbajte hĺbkovo čistiacim šampónom, ako aj prípravkom proti lupinám, ktoré zvyknú sťahovať farbu.

Dôsledná výživa vlasov navonok aj zvnútra

Tak, ako je dôležité zvoliť kvalitnú, vlasy nezaťažujúcu farbu a správne prípravky na záverečnú starostlivosť, je nevyhnutné dbať aj na komplexnú výživu vlasov zvnútra. Bez pravidelného príjmu vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú vlasovú štruktúru, podporujú ich rast a hustotu a zabraňujú strate lesku a farby, to skrátka nepôjde.