Ako zastaviť vypadávanie vlasov v tehotenstve

Ako zastaviť vypadávanie vlasov v tehotenstve

Plánujete tehotenstvo a trápia vás problémy s vlasmi? Alebo už tehotná ste a zrazu vám začali vlasy veľmi rednúť a vypadávať? S vypadávaním vlasov v tehotenstve, ale tiež po pôrode sa stretáva mnoho žien. Vo väčšine prípadov však nie je dôvod na obavy – ide o prirodzený biologický proces, ktorý vyvoláva zmena hladiny hormónov a ktorému je možné predísť včasnou prevenciou.

Najčastejšie problémy s vlasmi pred tehotenstvom

Ženy, ktoré majú bežné problémy s vlasmi či vlasovou pokožkou, by mali byť pri plánovaní tehotenstva extra opatrné a dbať na zvýšenú čistotu a zdravie vlasov. V prípade, že riešite problémy s lupinami, máte mastnú pokožku hlavy, neviete si dať rady s vypadávaním a rednutím vlasov, alebo vás trápia krepovité vlasy, na nič nečakajte a doprajte si špeciálnu výživu, ktorá vlasy posilní a ozdraví, a to ešte pred tehotenstvom. 

Čo sa deje s vlasmi počas tehotenstva

V období 2. a 3. mesiaca gravidity sa v tele matky začnú odohrávať veľké hormonálne zmeny, ktoré okrem iného stimulujú rast vlasov. Výsledkom sú zdanlivo hustejšie vlasy, pretože na hlave ostávajú aj vlasy, ktoré by za iných okolností prirodzene vypadli. Po pôrode naopak hlavu všetky takto „umelo“ udržiavané vlasy náhle opustia, preto nie je ničím výnimočným, ak si denne na kefe nájdete chumáče vypadaných vlasov. Situácia by sa mala stabilizovať približne do roka od pôrodu a vlasy by ste mali mať v pôvodnom stave, ako pred otehotnením. Samozrejme k celkovému ozdraveniu vlasov a pokožky hlavy napomáha aj pravidelná dávka vitamínových prípravkov na podporu rastu vlasov.

Ako predísť vypadávaniu vlasov v tehotenstve

Najlepším spôsobom, ako zabrániť vypadávaniu vlasov počas tehotenstva a následne po pôrode, je prevencia. Odporúča sa s ňou začať už na začiatku gravidity – ideálne je pravidelné dopĺňanie vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Pre správny vývoj plodu je veľmi prínosná kyselina listová.

Čo napomáha rastu vlasov?

  • Vitamíny – ovocie a zelenina,
  • bielkoviny – mäso, mlieko,
  • omega-3 mastné kyseliny – ryby, orechy,
  • vitamín D v prirodzenej podobe aj formou doplnkov stravy,
  • železo,
  • kvalitný spánok,
  • eliminácia stresu.

Triky pre krásne vlasy počas tehotenstva

Masáž pokožky hlavy

Masírovanie pokožky hlavy prekrví celú pokožka aj korienky vlasov a dostane sa k nim viac výživy. Masáž hlavy s prírodnými olejmi na vlasy (kokosový, ricínový alebo mandľový olej) je úžasným relaxom a má blahodarné účinky nielen na rast vlasov, ale aj na psychiku tehotnej ženy a kvalitu spánku počas gravidity.

Kvalitná a vyvážená strava

Úprava jedálnička počas tehotenstva je alfou a omegou, a to nielen čo sa vlasov týka. Doprajte si dostatok živín a vitamínov, nezabúdajte ani na príjem bielkovín. Jedzte veľa mliečnych výrobkov, ryby, mandle, orechy, ľanové semiačka, vajcia či figy. Nezabúdajte na vitamíny B, C, E, biotín a zinok, ktoré pozitívne vplývajú na krásu a zdravie vašej koruny krásy.

Ozdravte vlasy od končekov

Vlasy sú v tehotenstve jemnejšie a náchylnejšie na poškodenie, preto si žiadajú opatrnú starostlivosť. Všímajte si predovšetkým končeky vlasov, ktorým prospieva častejšie podstrihnutie. Nebojte sa, dorastú rýchlejšie, ako by ste si mysleli.

Vlasové masky a peelingy

Počas tehotenstva sa stáva, že sa vám zmení typ vlasu – z predtým mastiacich sa vlasov sú suché a naopak. To si žiada prispôsobiť sa novej situácii a zvoliť si správnu vlasovú kozmetiku. Na oživenie vlasov pomáha aj kvalitná prírodná maska, peelingy a oleje.

Tip na domácu masku proti vypadávaniu vlasov

Rast vlasov pozitívne ovplyvňuje mnoho bežne dostupných potravín, ktoré máte určite v kuchyni. Pomôže olivový či kokosový olej, banán alebo jogurt. Stačí ingrediencie spolu zmiešať a výslednú zmes naniesť na vlasy od korienkov po končeky vlasov a nechať pôsobiť aspoň 30 minút. Prípadne skúste nočný zábal na vlasy. Zohriaty olivový olej jemne vmasírujte do pokožky hlavy. Vlasy dobre zabaľte do vyhriateho uteráka a choďte spať. Ráno si vlasy umyte a nechajte voľne vysušiť.