5 najčastejších otázok o predlžovaní vlasov

5 najčastejších otázok o predlžovaní vlasov

Dlhé husté a zdravo pôsobiace vlasy sú synonymom ženskej krásy. Nanešťastie, nie všetky sa môžeme radovať z nádhernej hrivy, minimálne nie z prirodzene dlhých vlasov. Ak k vám bola príroda skúpa a nenadelila vám hustú korunu krásy, prípadne vám v dôsledku tehotenstva, kvôli chorobe či zmenou ročných období vlasy vypadali a zredli, prichádza na rad možnosť nechať si vlasy predĺžiť.

Ako predlžovanie vlasov prebieha, pre koho je vhodné a koľko stojí? Zodpovieme 5 najčastejších otázok o predlžovaní vlasov. 

Pre koho je vhodné predlžovanie vlasov?

Predĺženie vlasov odporúčame všetkým ženám, ktoré majú zdravé a pevné vlasy, hoci aj mierne redšie. Alebo pre ženy s nechcene skrátenými vlasmi. Predĺženie vlasov zabezpečí, že okrem dĺžky vlasy získajú aj objem vlasov, preto je to procedúra vhodná aj pre ženy s jemnejšími vlasmi, ktoré sa nelámu.

Predlžovanie vláskov nie je vhodné, ak pravidelne užívate silné lieky, ani keď máte extrémne polámané a krehké vlasy – v oboch prípadoch je nutné najprv odstrániť problém – či už ukončením liečby, alebo zlepšiť kvalitu vlasov zvnútra aj navonok a následne sa možno vrátiť k myšlienke ich predlžovania. Ani krátko po pôrode sa neodporúča uvažovať o nadpájaní vlasov, nakoľko v dôsledku kolísania hormónov vlasy čerstvým mamám dosť vypadávajú a spoje predĺžených vlasov by ich ešte viac zaťažili a zintenzívnili vypadávanie.

Ako si môžem predĺžiť vlasy? 

Existuje viacero metód predlžovania vlasov:

  • Keratínová metóda – pramene sa pripájajú na vlasy za pomoci keratínu – bielkoviny, ktorá je stavebnou jednotkou vlasu. Ide o veľmi prirodzený spôsob nadpojenia umelých vlasov, ktorý ich nijako nepoškodzuje a je podobný prirodzenému rastu vlasov.
  • Prebieha to nasledovne – keratín sa zahreje a pramene sa pripájajú klieštikmi ku korienkom vlasov. Po troch mesiacoch sa následne odpájajú a presúvajú naspäť ku korienkom.
  • Clip in – inak aj príčesky, ktoré sú k vlasom pripojené sponkou. Aplikácia klipov je pomerne jednoduchá, avšak oproti keratínovej metóde predlžovania vlasov má kratšie trvanie, preto sa využíva skôr jednorazovo na špeciálne príležitosti.
  • Prišívanie vlasov – vlasy sa prišívajú, respektíve priháčkujú k prirodzeným vlasom. Nevýhodou tejto metódy je častý pocit ťahania alebo svrbenia po aplikácii umelých vlasov.
  • Microring – eurolock je pripojenie vlasov pomocou ľahkého kovového krúžka. Vlasy sa nelepia, ani nenahrievajú, vďaka čomu je to veľmi šetrné nadpojenie vlasov. Do krúžku sa len vloží prameň prirodzených vlasov spolu s nadpájanými vlasmi a krúžok sa zatlačí klieštikmi.

Aká je starostlivosť o predĺžené vlasy?

Pre čo najdlhšiu životnosť a krásny vzhľad nadpojených vlasov je nutné dobre sa o ne starať: 

  • Vlasy si umývajte vždy v záklone a nikdy nie horúcou, ale vlažnou vodou.
  • Používajte vhodný šampón, kondicionér a masku na predĺžené vlasy.
  • Nečešte si mokré vlasy – začnite od končekov a pomaly postupujte ku korienkom.
  • Na rozčesávanie predĺžených vlasov používajte špeciálne kefy.
  • Pri sušení vlasov fénom, žehlení či kulmovaní nepoužívajte vysoké teploty – skúste vyfúkanie studeným vzduchom.
  • Pravidelne si dopĺňajte vitamíny pre rast a zdravie vlasov. 

Kedy je nutné predĺžené vlasy odstrániť?

Každému rastú vlasy inak rýchlo, avšak priemerne je potrebné predĺžené vlasy odstrániť, keď spoje odrastú približne päť centimetrov od korienkov. Niekedy to trvá 3, inokedy aj 5 mesiacov. Následne je možnosť predĺžené vlasy celkom odstrániť, alebo ich posunúť vyššie, teda nazad ku korienkom vlasov.

Je predlžovanie vlasov drahé? 

Cenu predlžovania vlasov ovplyvňuje niekoľko faktorov – záleží od kvality vlasových prameňov a techniky nadpájania vlasov. Najlacnejšie je pripájanie vlasov sponami, tzv. clip-in, keratínové spoje stoja o niečo viac, konečná cena je ovplyvnená pôvodom vlasov, počtom prameňov a  úpravou nadpojených vlasov. Mikroringové a eurolockové spoje sú praktickejšie a ich aplikácia na vlasy je rýchlejšia. Preto ich pripájanie stojí menej ako keratínová technika. Cenu opäť ovplyvňuje kvalita, pôvod, počet a dĺžka pripájaných prameňov.

Odporúčame sa vždy zveriť do rúk odborníkom, pozor na príliš lacné pramene dostupné na internete, zväčša ide o ázijské vlasy, ktoré už boli odfarbované a sú pokryté silikónom pre väčší lesk, ktorý však zmizne po prvom umytí vlasov.