Význam kyseliny listovej: Ako si udržať zdravé vlasy v tehotenstve?

Význam kyseliny listovej: Ako si udržať zdravé vlasy v tehotenstve?

Pre správny vývoj plodu je veľmi dôležitá vyvážená strava v tehotenstve. Ak začnete trpieť rannými nevoľnosťami, ktoré môžu budúcu mamičku výrazne obmedzovať v prijímaní potravy, vyskúšajte napríklad zázvorový čaj. Je potrebné jesť často a v malých dávkach, aby ste dokázali zabezpečiť príjem dôležitých živín a vitamínov v dostatočnom množstve, a to ako pre dieťa, tak pre budúcu mamičku.

Základnú stavebnú úlohu pri vývoji plodu zohrávajú vitamíny B a C, železo, zinok a vápnik. Ak si nie ste isté, že Vaša strava obsahuje celé spektrum odporúčaných živín, mali by ste zvážiť aj užívanie špeciálnych výživových doplnkov, ktoré sú určené pre tehotné ženy. Tie obsahujú správnu skladbu vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Pred užívaním sa však vždy poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. 

Neoceniteľná kyselina listová pre zdravie

Neoceniteľným pomocníkom všetkých tehotných žien je kyselina listová, ktorá pomáha predchádzať vzniku vážnych vrodených vývojových chýb. Jej príjem v tehotenstve je potrebný a veľmi dôležitý, pretože bežný spôsob stravovania nepokrýva zvýšenú potrebu kyseliny listovej aj pre vyvíjajúce sa bábätko.

Dostatok kyseliny listovej pred otehotnením 

Od okamihu, kedy sa rozhodnete pre založenie rodiny (ideálne dva – tri mesiace pred otehotnením), odporúčajú odborníci začať užívať kyselinu listovú – vitamín B9 a následne s užívaním pokračovať aj počas celej gravidity.

Nedostatok kyseliny listovej počas tehotenstva zvyšuje riziko vrodených vývojových chýb dieťaťa, ako je rázštep chrbtice, pery, podnebia, srdcové chyby alebo poruchy končatín. Nedostatok kyseliny listovej môže mať na svedomí poruchy nervovej sústavy dieťaťa a podľa mnohých štúdií často vedie aj k poruchám autistického spektra.

Potraviny s kyselinou listovou

Kyselinu listovú nájdete vo výživových doplnkoch určených pre budúce mamičky, ale aj v prirodzenom stave v zelenine s tmavými listami, strukovinách, kvasniciach, vaječnom žĺtku, orechoch či v citrusoch.

Optimálna denná dávka kyseliny listovej je 400 mg, pričom maximálna bezpečná denná dávka je 1000 mg.

Tepelná úprava ničí vitamíny v kyseline listovej

Kyselina listová citlivo reaguje na vysoké teploty, kyslík a svetlo. Takže v prípade tepelnej úpravy, prípadne nesprávnom uskladnení môže dôjsť k strate až 95 % vitamínu.

Dvojnásobná dávka vitamínov

Počas tehotenstva je takmer nemožné prijať dostatok kyseliny listovej výlučne prostredníctvom stravy. Preto je vhodné užívať niektorý z výživových doplnkov s jej obsahom. Zatiaľ čo pred tehotenstvom je potreba kyseliny listovej okolo 400 mikrogramov, počas tehotenstva sa jej potreba zvyšuje až o 50 %! Navyše sa v tele veľmi rýchlo spotrebováva, najmä ak čakáte dvojičky alebo ďalšie dieťatko s krátkym časovým odstupom.

Dá sa kyselinou listovou predávkovať?

Kyselinou listovou v potravinách či prípravkoch výživy sa nedá predávkovať. Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode, takže jej nadbytočného množstva sa jednoducho zbavíte.

Dôležitosť kyseliny listovej pre krásu a zdravie vlasov

Kyselina listová je dôležitá pre nádherne lesklé a zdravo vyzerajúce vlasy. Je prirodzeným stimulátorom rastu vlasov, pretože podporuje vstrebávanie dôležitých živín z potravy do tela. Vlasy tak dostávajú potrebnú výživu a sú prirodzene zdravé, silné a rýchlejšie rastú.

Okrem zdravých potravín je nájdete v špeciálnych vitamínoch na vlasy vyvinutých pre tehotné a dojčiace mamičky. Prírodné prípravky obsahujú aj vitamíny B, C, D, E, biotín, selén, zinok, magnézium a jód. Sú bez lepku, laktózy, vegetariánske a netestované na zvieratách.