Slabé vlasy bez života? Skús doplniť zinok!

Slabé vlasy bez života? Skús doplniť zinok!

 

Vaše vlasy sú mdlé a slabé, akoby celkom bez života? Lámu sa vám nechty a kvalita pokožky nestojí za veľa? Vyskúšajte do jedálnička zaradiť zinok. 

Zinok je kľúčovým prvkom pre zdravie a krásu vlasov. Aby sme zaistili dostatočný prísun do organizmu, je dôležité dbať na vyváženú stravu bohatú na zdroje zinku, prípadne pravidelne užívať kvalitné výživové doplnky so zinkom. Vo vlasovej kozmetike hľadajte produkty obsahujúce zinok, ktoré vám pomôžu udržať vlasy silné, zdravé a krásne. 

Zinok a jeho význam pre zdravie vlasov

Zinok je esenciálny minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu v mnohých biochemických procesoch v ľudskom tele. Jeho význam pre zdravie vlasov je často podceňovaný, a to napriek faktu, že zinok je nevyhnutnou zložkou pre rast, regeneráciu a udržanie zdravej kvality vlasov.

Zinok je dôležitý pre syntézu proteínov a bunkový rast, čo sú základné procesy prebiehajúce pri tvorbe nových vlasov. Taktiež podporuje produkciu kolagénu, ktorý vplýva na pevnosť a pružnosť vlasových vlákien. Kolagén tvorí základnú štruktúru vlasového stvolu a jeho nedostatok môže viesť k lámavosti a poškodeniu vlasov.

Zinok má aj protizápalové účinky, ktoré napomáhajú udržiavať zdravú pokožku hlavy. Zápal pokožky hlavy môže byť spôsobený rôznymi faktormi – infekcie, alergie alebo podráždenie vyvolané chemickými látkami vo vlasových produktoch. Práve zinok pomáha regulovať produkciu mazu, čo je prirodzený olej produkovaný žľazami v pokožke hlavy. Nadmerná tvorba mazu môže viesť k upchávaniu vlasových folikulov a vyvolať v tele zápal, čo často vedie až k vypadávaniu vlasov

„Keď zinok zaradíte do svojho jedálnička, okrem toho, že sa vám zlepší kvalita pleti, nechtov a vlasov, posilníte si aj imunitu.“

Prejavy nedostatku zinku

Nedostatok zinku v organizme môže mať negatívny dopad na zdravie vlasov. Prejavuje sa to najčastejšie nasledujúcimi príznakmi:

  • strata vlasov – nedostatok zinku vedie k nadmernému vypadávaniu vlasov, neraz dokonca k alopécii, čo je úplná strata vlasov na niektorých častiach pokožky,
  • slabé a lámavé vlasy – vlasy bez dostatku zinku sú jemné a krehké, v dôsledku čoho sa ľahšie lámu a poškodzujú,
  • spomalený rast vlasov – nedostatok zinku má často za následok spomalenie rastu vlasov a vedie k ich rednutiu,
  • suchá a podráždená pokožka hlavy – zinok je dôležitý pre zdravie pokožky hlavy a jeho absencia v tele môže byť dôvodom suchej, šupinatej a podráždenej pokožky hlavy.

Pokiaľ zaregistrujete niektorý z týchto prejavov, je dôležité konzultovať svoje problémy s lekárom alebo dermatológom, ktorý nastaví vhodnú liečbu, prípadne vám odporučí doplnky stravy so zinkom na vlasy

Večne mladé a krásne so zinkom

Zinok podľa mnohých odborníkov predchádza starnutiu pleti a chráni pokožku pred UV žiarením. Zinková masť dokáže pomôcť v boji proti akné a ďalším nedokonalostiam pleti. Je účinný pri hojení rán a pri ošetrení podráždených miest na suchej pokožke. Skvelo pôsobí na opary a zapareniny. Keď zinok zaradíte do svojho jedálnička, okrem toho, že sa vám zlepší kvalita pleti, nechtov a vlasov, posilníte si ním aj imunitu. Prispieva tiež k plodnosti a správnej reprodukčnej schopnosti mužov a účinne chráni bunky pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi.

Veľké množstvo zinku telu škodí

Zinok prispieva k udržaniu a regulácii hladiny hormónov, no všetkého veľa škodí. Pri nadužívaní môže prebytok tohto minerálu narušiť vstrebávanie železa a horčíka a podporiť produkciu testosterónu, čo vedie k rednutiu a vypadávaniu vlasov. Objaviť sa môžu aj bolesti hlavy, oslabenie imunity či pocity na zvracanie. Preto je dôležité dodržiavať odporúčanú dennú dávku zinku v rozpätí od 15 do 30 mg. 

Prirodzené zdroje zinku na vlasy

Aby bolo telu možné zaistiť dostatočný prísun zinku pre zdravé a krásne vlasy, je nutné zaradiť do pravidelnej stravy potraviny bohaté na tento minerál. Medzi tieto potraviny patrí červené mäso, hydina, ryby, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a semená. Pre tých, ktorí majú problémy so získaním dostatočného množstva zinku zo stravy, môžu byť prospešné prírodné doplnky so zinkom. Je však dôležité konzultovať ich užívanie a správne dávkovanie s odborníkom, pretože, ako už bolo spomenuté, nadmerný prísun zinku môže byť pre telo škodlivý.