Je potrebné užívať vitamíny aj po pôrode?

Je potrebné užívať vitamíny aj po pôrode?

Po pôrode potreba dopĺňať vitamíny neklesá, priam naopak. Samotný pôrod, ale aj dojčenie, starostlivosť o bábätko, dokážu tvoje telo veľmi vyčerpať. Taká unavená ako prvé týždne či mesiace po príchode vytúženého človiečika na svet, si sa asi ešte necítila a ani cítiť nebudeš. Niektoré z nás sa snažia stíhať všetko. Už prvé dni po pôrode sa vrátiť naspäť do „švungu“ – okrem prebaľovania, dojčenia, uspávania, venovania sa bábätku chceme stíhať všetko ostatné – variť, upratovať, prať, žehliť, trhať burinu na záhrade. Najlepšie aj kváskovať, keď sme boli doteraz na to zvyknuté. Stopni sa prosím ťa a venuj sa hlavne bábätku a sebe.

„Dopraj si oddych. Napríklad voňavý kúpeľ vo vani, s maskou na tvári aj na vlasoch.“

Áno, čakajú ťa dni, keď budeš rada, že si vôbec stihneš umyť zuby, ale dohodni sa so svojím mužom, prípadne s novopečenou jednou alebo druhou babičkou, so svojím bratom, so sestrou, s kamoškou, nech idú aspoň raz za čas pokočíkovať a ty si dopraj, čo potrebuješ. A nie, že sa chytíš hrncov. Na varenie je tu tvoja mama, prípadne donáška. Aspoň zo začiatku. Dopraj si oddych. Napríklad voňavý kúpeľ vo vani, s maskou na tvári aj na vlasoch. Je viac ako pravdepodobné, že to, čo ti kedysi trvalo hodinu budeš musieť stihnúť do 20 minút, ale to dáš, zvykneš si.

 

Takýto oddych sa podarí raz za čas. Ak však nechceš zanedbať popri dieťatku samú seba, doplň do svojej rannej rutiny vitamíny na vlasy. Love is in the hair - mamičky sú vitamínové gumíky od Bloom Robbins špeciálne vyvinuté pre potreby tehotných a dojčiacich mamičiek. Obsahujú vitamíny B, C, D, E, kyselinu listovú, biotín, selén, zinok, magnézium a jód. Zloženie je prospešné pre maminky, ale aj pre dieťatko. Sú bez lepku, bez laktózy, vegetariánske, netestované na zvieratách.