Čo na tanieri, to na hlave

Čo na tanieri, to na hlave

Keď chceme mať krásne, silné a zdravé vlasy, nebudú nám stačiť len šampóny, kondicionéry, masky na vlasy, oleje a všakovaké iné vlasové novinky. Treba začať zvnútra – výživou. To, čo si naložíme na tanier sa odrazí aj na kvalite našich vlasov. Takže zabudnite na nadmernú konzumáciu cukru, bielej múky, mastných a presolených jedál a dajte zelenú kvalitnému stravovaniu.

Pitný režim

Suché vlasy môžu byť príčinou nedostatočného príjmu tekutín. Nemusíte nasilu piť litre vody, doplňte svoj jedálniček o potraviny, ktoré jej obsahujú dosť na to, aby ste boli vy, a tým pádom aj vaše vlasy, hydratované. Napríklad z ovocia je skvelý melón, jahody či grapefruit. Zo zeleniny vás budú hydratovať najmä cuketa, brokolica, paradajky, reďkovky či uhorka. Vy samy musíte cítiť, kedy sa cítite ako „sušienka“ a kedy zase úplne v pohode.Tip: Na oživenie a začiatok boja proti vypadávaniu vlasov si skúste doma pripraviť žihľavový čaj. Žihľavové listy zalejeme vodou, obvykle 1:2 a necháme 5 minút lúhovať. Precedíme a pijeme. Prípadne ochutíme medom.

Vitamín A a vitamín C

Jahody, mrkva, bataty, mango, marhule, kivi, ružičkový kel, tekvica či paradajky môžu pomôcť pružnosti vlasov a zabraňujú tvorbe lupín. Vitamín C je jeden z najznámejších antioxidantov, ktorý podporuje rast vlasov a pomáha predchádzať vypadávaniu, šediveniu, suchým a lámavým vlasom.

Omega 3 mastné kyseliny

Zbaľte si na desiatu vlašské orechy, tekvicové semienka, avokádo, na obed si pripravte lososa, pstruha či tuniaka. Vďaka nim budú vaše vlasy pružnejšie, vyživenejšie a budú sa menej lámať."Vitamín C podporuje rast vlasov, nájdete ho napríklad v šípkach či brokolici."

B vitamíny

Už žiadne slabé vlasy bez lesku či lámanie vlasov. Doprajte si na tanieri banány, orechy, mlieko, ryby, cereálie, vajcia, kuracie či morčacie mäsko. Vitamíny skupiny B môžu dokonca pomôcť zabrániť šediveniu vlasov, podporujú rast vlasov, zabraňujú ich krehkosti a spomaľujú proces vypadávania vlasov.

Horčík

Už Pepek námorník vedel, že treba jesť špenát, aby bol silný a zdravý. Jemu to síce na rast vlasov nepomohlo, vám však môže. Najmä, ak okrem špenátu doplníte do stravy aj kešu orechy, mandle a šošovicu.

Zinok

Za zdravie vlasov zodpovedá aj dostatok zinku v tele. Nech sa na vašom tanieri objavia vajcia, ovos, cícer, kuracie mäso či hovädzina. Nedostatok zinku spôsobuje vypadávanie a oslabenie vlasov, náchylných na lámanie.

Železo

Pri železe pozor na správne vstrebávanie. Ideálne je potraviny bohaté na železo podávať s potravinami, ktoré obsahujú vitamín C. Napríklad fazuľový šalát s paradajkami a citrónovou šťavou. Alebo ovsené vločky s jahodami. Železo obsahujú tiež mäso a tmavá listová zelenina.

Komplex vitamínov

Pestrý jedálniček môžete doplniť aj doplnkami výživy, ktoré obsahujú komplex vitamínov, minerálov a iných prospešných látok na podporu zdravia vašich vlasov. Napríklad vitamíny Bloom Robbins sú nadupané biotínom, selénom, zinkom, vitamínmi A, B, C, D, ale tiež kyselinou hyalurónovou či výťažkom z kokosovej vody. Navyše sú BEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, NETESTOVANÉ NA ZVIERATÁCH a vybrať si môžete medzi kapsulami a chutnými gumíkmi.