Overené rady na domáce zosvetlenie vlasov

Overené rady na domáce zosvetlenie vlasov

Snáď každá sme si niekedy prešli tým, že sme túžili po zosvetlení vlasov. Avšak tmavovlásky, z ktorých sa stali blondíny, vedia, že daňou za svetlú farbu sú častokrát zničené vlasy. Nikdy však nie je neskoro vyskúšať prírodné spôsoby zosvetlenia vlasov. Existuje množstvo receptov a tipov, ktoré fungujú dlhé roky. A čo je najdôležitejšie – vláskom nijako neškodia. Všetko v pohodlí domova, omnoho lacnejšie a dostupnejšie, ako by ste si predstavovali.

Tu nájdete všetko dôležité, čo potrebujete vedieť o domácom zosvetlení vlasov bez nežiadúcich vedľajších efektov.

Ako zosvetliť tmavé vlasy na blond odtieň

Chcete sa stať blondínkou, hoci je vaša pôvodná farba tmavohnedá až čierna? V takom prípade sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezaobídete bez peroxidu vodíku, respektíve bez odfarbovača. Domáce odfarbovanie je naviac pri takejto radikálnej zmene viac než neisté a často aj riskantné, nakoľko môže dôjsť k poškodeniu vlasov a veľkému podráždeniu pokožky hlavy. Pri domácom zosvetľovaní o toľko odtieňov tiež hrozí efekt nepeknej žltej farby na vlasoch, čo rozhodne nie je žiaduce.

V kaderníctve používajú šetrnejšie, avšak rovnako účinné prípravky, najmä však presne vedia, ako docieliť postupnými a ohľaduplnými krokmi rapídne zosvetlenie vlasov.

Ako na šetrné odfarbenie vlasov doma

Z drogérie si môžete domov priniesť množstvo produktov na zosvetlenie vlasov, ktoré by vás mali doviesť k vysnívanej svetlej farbe vlasov. Nájdete medzi nimi zosvetľovače s peroxidom, ktoré účinne odstraňujú pigment z vlasov a tiež môžete nájsť zosvetľujúce odtiene, ktoré odstraňujú pigment, ale zároveň vlasom dodajú novú, svetlejšiu farbu. Oživiť farbu dokážu aj rozjasňujúce šampóny, ktoré z vlasov odstránia okrem špiny a zvyškov stylingových prípravkov aj trochu farby. Nezabudnite po umytí vždy použiť kondicionér, pretože tieto šampóny vlasy vysušujú.

A čo prírodné farbenie henou? Tá bohužiaľ vlasy nezosvetlí, pretože nemá zosvetľujúce vlastnosti. Hena vlasy iba stmaví, nakoľko dokáže obaliť vlas a zmeniť jeho štruktúru. 

Zosvetlenie vlasov s prírodnými zázrakmi z kuchyne

Med a svetlejšie odtiene

Možno sa budete diviť, ale ide o skutočný skvost, ktorý vlasy dokonale rozjasní a presvetlí. Je to vďaka cukornatým enzýmom, ktoré glukózu a kyslík menia na peroxid vodíka a ten med prirodzene konzervuje. Ak sa teda odhodláte na domáce odfarbovanie so sladkou príchuťou, skúste zmiešať med s kondicionérom, uľahčí vám to nanášanie. Odporúča sa vlasy do niečoho zabaliť, aby mohli enzýmy pracovať efektívnejšie. Ak sa dá, nechajte zmes pôsobiť celú noc, následne vlasy rovnomerne opláchnite. Je to skutočne skvelý spôsob, ako na počkanie a bez chemickej záťaže rozjasniť vlasy a aj ich o čosi zosvetliť. Ich nádherný lesk bude príjemným bonusom.

Škorica na jemné zosvetlenie vlasov

Obľúbené korenie ako výborný rozjasňovač. Špeciálne hnedé vlasy krásne rozžiari a presvetlí. Stačí zmiešať mletú škoricu s kondicionérom v pomere 1:1 a zmes naniesť do vlhkých vlasov. Najlepšie je nechať to účinkovať aspoň niekoľko hodín, ideálne cez noc. Nasledujúce ráno to len dobre umyte šampónom a tešte sa z krásne zosvetlených vlasov. A tá vôňa, na nezaplatenie!

Kyselina citrónová na vlasy

Citrón je skvelý osviežovač na vlasy. Kyseliny, ktoré citróny obsahujú, otvárajú vlasové vlákno a rozkladajú pigment. Neodporúča sa však nanášať iba čistú citrónovú šťavu, mohlo by dôjsť k poškodeniu vlasov, preto ju pred aplikáciou zmiešajte s kondicionérom alebo šampónom. Nechajte pôsobiť aspoň hodinu a následne dobre opláchnite.

Ocot pre svetlejší efekt na vlasoch

Najmä jablkový ocot vie vlasy zosvetliť aj o niekoľko tónov. Nezabudnite ho ale zriediť s vodou v pomere 1:1, aby sa vlasy prehnane nevysušili. Roztok si rovnomerne votrite do vlasov a nechajte účinkovať minimálne 15 minút, potom ho dôsledne vymyte. Celý proces opakujte aspoň raz do týždňa, až pokiaľ nezbadáte zosvetlenie vlasov.

Rumančekový vlasový odvar

Pre osoby s citlivou pokožkou a alergiami sa na zosvetlenie vlasov hodí silný odvar z rumančeka. S ním si pravidelne oplachujte vlasy a nechajte vždy niekoľko minút pôsobiť, až kým ho nezmyjete čistou vodou.

Rebarborová maska pre svetlejšie vlasy

Maska z rebarbory je vhodná skôr na prirodzené zosvetlenie tmavých odtieňov, pretože blondínam by mohla vytvoriť skôr neželaný efekt žltých vlasov. Odporúča sa rebarboru uvariť, rozmixovať, pridať k nej pár kvapiek citrónovej šťavy a štipku škorice. Následne si masku naneste na vlasy a nechajte pôsobiť zhruba dve hodiny.

Recept na zosvetlenie vlasov bez chémie

Pre extra efekt a silný účinok vyskúšajte dokonalý mix vyššie spomenutých ingrediencií. Odmenou vám budú nádherne zosvetlené vlasy bez poškodenia aj ušetrené peniaze za drahého kaderníka. Pripravte si:

  • 2 poháre octu,
  • polovicu pohára medu,
  • lyžicu olivového oleja,
  • lyžicu mletej škorice.

Všetky suroviny dokopy dobre zmiešajte a vzniknutú zmes naneste na vlasy. Keď chcete predísť nerovnomernému nanášaniu, prípadne túžite zosvetliť len vybrané pramene vlasov, použite hrebeň. Následne vlasy zabaľte do uteráka a skúste takto vydržať celú noc. Po zobudení si vlasy dobre umyte a uverte vlastným očiam. Áno, vaše vlasy budú skutočne svetlejšie, krásne žiarivé a stopercentne vyživené od korienkov po končeky. 

Za všetkým je práve jedinečná kombinácia zázračných zložiek– med obsahuje peroxid, ktorého účinky olivový olej a škorica ešte znásobujú. To všetko bez akejkoľvek záťaže pre vlasy. Dokonalé riešenie, čo poviete?